Doplněk k Želvě

Doplnek5_smlModul chceme ovládat digitálně a dálkově, případně autonomní provoz řízený počítačem. Vyhýbky se běžně ovládají přestavníky napojenéh na spínací dekodéry. Jenže to znamená od dekodéru, na který je napojeno 8 vyhýbek drátování ke každé vyhýbce.


A já drátování vůbec nemám rád. Proto jsem hledal řešení, aby digitální dekodér byl pouze s jedním výstupem a mohl být u každé vyhýbky. Běžně ale na trhu nic takového neexistuje.
Před nějakým rokem jsem začal používat přestavníky známé pod přezdívkou "Želva" (v originále Tortoise). Podle stránek výrobce Circuiton připravují želvy také v provedení digitál pod názvem SMAIL. Jenže tuto informaci mají na stránkách již několik let a stále nejsou dostupné. K dispozici jsou od různých firem. Mezi tím se na trhu objevil digitálně řízený přestavník Cobalt od australské firmy DCC Concept. Další varianta byla koupit doplněk k želvě Hare od firmy DCC Specialties. Tento doplněk se mi zdá, ale zbytečně veliký a má spoustu dalších funkcí, které nikdy nevyužiji (např. stavění cest z několika Hare přestavníků apod.). To se samozřejmě odrazí i na ceně.
Každý druhý čtvrtek chodím na sedánek do hospody s několika dalšími pražskými vláčkaři a jedním z nich je Jindra Fučík – zvaný Fulda, člověk který vyvíjí komponenty pro DCC a tak jsem jednou po pár pivech otevřel i toto téma. Fulda totiž vyvinul spínací dekodér s několika výstupy. Tak proč jej nepředělat na verzi s jedním výstupem?

Zadání tedy bylo:
- velikost PLS stejná jako je želva
- napájení pouze dvěma vodiči J-K
- přímý výstup spínacích kontaktů na svorkovnici

Po dvou týdnech jsem měl na stole první prototyp.

První prototyp

Poté došlo ještě ke zmenšení formátu a dostal jsem od Fuldy kompletní seznam součástek, návrh DPS a software pro PIC. Plošňáky jsem si nechal vyrobit v Číně.
Zaslal jsem jim soubor ve formátu GERBER a přesně za 8 dní jsem měl na stole 500 kusů oboustranných plošných spojů, s prokovenými otvory a potiskem. A to všechno za cenu, za kterou by mě tady vyrobili 100 kusů. Možná se ptáte proč tolik, ale kdyby se tento doplněk zalíbil, tak jsem nechtěl vyloučit, že by je mohla moje firma vyrábět komerčně. Pájení a oživování prováděl Pavel-HP, který tuto činnost vykonává i v rámci pracovního procesu, takže mu to po večerech šlo pěkně od ruky.

Finální verze
A teď jak Doplněk (pracovní název dekodéru) funguje. Strašně jednoduše. Nasadíte konektorem na želvu, do krajních šroubovacích svorek se přivede J-K signál a fungujeme. Na vnitřních šesti svorkách je přímý výstup dvou přepínačů ze želvy pro napájení srdcovky a dalších možných vazeb.

Programování adresy:
JumperNa kraji DPS vystupují dva propojovací konektory na jumper. Jejich přiřazení je označeno na desce PLS. Na spodní nasadíte jumper a na ovladači navolíme požadovanou adresu a jednoduše přepneme, u vyhybky – rovně, do odbočky. Doplněk zachytí adresu a je v tu chvíli zvolená adresa přiřazena. Odstraníme jumper a programování je hotovo.


Druhý konektor je pro revers chodu. To znamená, že například nezapojený při přepnutí do polohy 1 na digitální ovladači přehodí vyhýbku na směr rovně. Když konektor propojíme jumperem tak poloha 1 na ovladači přepne vyhýbku do odbočení.
LED dioda signalizuje funkčnost dekodéru.


Díky tomuto dekodéru se můžete na kolejištích řízených DCC úplně zbavit drátů, protože napájení a ovládání si přitáhnete přímo z drátů, které jsou vyvedeny např. pro přepínání napájení srdcovky. Na modulech, kde se používá Loconet jednoduše vytvoříme samostatný okruh na ovládání vyhýbek, dvěma dráty prodrátujeme všechny doplňky a hotovo.
Vzhledem ke spotřebě želv, není ani navýšené proudové zatížení nijak fatální.

Doplněk s želvou

Doplněk s želvou

Doplněk s želvou

 
Vyhledávání
Zvláštní poděkování:
model_scene